Resensi Interpretasi EP Terbaru The Barroom Heroes (TBH)

24993241_10211382244220329_8241511145692221921_n

  1. Dalam EP terbaru The Barroom Heroes (TBH) memuatkan lima buah lagu dengan harga RM20 seunit. Dari segi visual (kaver) amat menarik, menggunakan tema gelap yang memang sinonim dengan Ug Scene.
  2. Dari segi muzik, (maaf saya bukan pakar muzik) Muzik Oi! yang sememangnya sesuai untuk semua lapisan umur. Mendengar lagu-lagu TBH bertemakan semangat perjuangan dari segi lirik dan muzik. TBH menyajikan mood riang (happy-go-lucky) kepada pendengarnya. Ia sesuai didengar ketika acara yang melibatkan ramai orang.
  3. Hanya satu hal yang mengganggu saya secara peribadi. Iaitu tentang isi dan makna lirik. Muzik yang sebegini; yang saya katakan sesuai untuk lapisan umur merupakan platform besar untuk menyampaikan tentang isu yang lebih global. Sebagai contoh Konflik Palestin-Israel. (mana mungkin kerana lagu ini pasti dibuat sebelum konflik ini). Tidak pun memberi secara terperinci cukup sekadar resensi TBH terhadap konflik sudah cukup. Apa reaksi TBH terhadap Presiden US juga sudah cukup. (Ini hanya contoh. Walaupun kita maklum bahawa Ug band biasanya berkarya mengikut kebebasan jiwa, tidak terikat dengan apa yang audiens mahu. Namun, suara Ug band seharusnya lebih lantang daripada  band mainstream.
  4. Wujudkan satu identiti TBH yang unik (selain lirik) untuk mengelakkan klise dan membezakan runut bunyi  band lain.
  5. Apa-apa pun ingin saya tegaskan ini cuma sekadar resensi interpretasi saya sebagai pendengar. Adalah lebih baik meminta kritikan secara evaluasi dari pakar muzik.

 

3 thoughts on “Resensi Interpretasi EP Terbaru The Barroom Heroes (TBH)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s