Beza Pendapat Cetus Sengketa

Oleh: M I Fitri

Bagaimana sikap kita dalam mendepani isu perbezaan?

Debat menjadi ruang unggul dalam melihat dunia perbezaan pendapat. Semua fakta yang dilontarkan tidak hanya sekadar ungkapa, melainkan disertai bukti-bukti kukuh. Antara debat terkenal ialah Lincoln-Douglas. Dua tokoh yang mempunyai perbezaan ideologi dalam menentukan corak pemerintahan Amerika. Selain, debat Kassim Ahmad dan Shahnon Ahmad terhadap isu sastera. Sastera untuk sastera atau sastera untuk masyarakat. Dalam politik tentunya debat di Parlimen. Membincangkan isu-isu pentadbiran negara. (Ini semua berdasarkan ruang lingkup pengetahuan penulis). Jadi, apakah tujuan utama diskusi terhadap perbezaan ini? Apakah yang ingin dicapai menjadi kata putus di akhir perbincangan.
Secara umum kita mengetahui bahawa debat adalah salah satu cara untuk mengutarakan jalan penyelesaian berdasarkan ruang pandang si pendebat. Bila disebut ruang pandang ia semestinya terhad. Tidak mencakupi keseluruhan gambaran terhadap permasalahan. Boleh dikatakan berat sebelah. Andaikan ‘0’ adalah masalah. Pendebat A akan melihat penyelesaian dari sudut a. Pendebat B akan melihat penyelesaian dari sudut b. Jadi, secara mudahnya kiya pasti tidak akan menemui titik silang kepada 0. Audiens akan melihat dua jalan yang berbeza. Menimbal balik yang mana satukah jalan terbaik. Mengira berapa banyak kebaikan di sudut a dan b. Tidakkah anda terfikir, jadi apakah sebenarnya tujuan kita berdebat jika tidak menemui titik silang. Pasti tidak akan berlaku persamaaan dalam perbincangan yang sedang diutarakan. Wajarkah lagi kita mengutarakan perbincangan sedangkan akhirnya kedua-dua pendebat masih menegakkan keputusan mereka.
Pernah anda mendengar ungkapan “raih persamaan, raikan perbezaan”? Bermaksud bahawa kita patut menerima perbezaan dan meraikan persamaan pendapat. Percayalah tidak ada seorang pun yang akan bersetuju dengan apa yang kita pegang. Tidak akan ada seorang pun akan bersetuju dengan kita. Walaupun melihat subjek yang sama. Apatah lagi berbeza.

Menangani Perbezaan

Unjuran saya dalam tulisan ini adalah untuk kita menerima perbezaan kemudian raikan persamaan. Bukan juga ingin menyarankan anda untuk terus menerima dan bersetuju. Perbezaan tetap perbezaan. Sanggah tetap sanggah. Cuma, sebwlum kita menyanggah cuba hadam dulu kemudian selarikan dengan pemikiran kita. Jika berlaku pertentangan utarakanlah dengan penuh berhemah dan berhikmah. Jangan terus-terus menolaknya pula. Itu bukan cara terbaik dalam usaha kita untuk mencapai kata putus dalam harmoni. Semua perkara perlu dibincangkan. Ada pula pendebat yang berniat hanya untuk menjatuhkan lawannya saja tanpa mengambil kira persamaaan yang ada. Sentiasa menolak hujah lawan hanya akan memakan diri. Sebaiknya, kita atur satu-satu. Ketika lawan menghulur bunga kita sambut. Hadam. Setelah faham baru atur semula bunga untuk menyerang semula. Jika terus-menerus menyerang, hanya akan merugikan kedua-dua pihak. Masa dan tenaga terbuang begitu sahaja! Walaupun berbeza, hujah yang diutarakan pasti ada kebaikannya juga. Tidak semua hujah itu sekadar di mulut. Keberanian pula perlu bertempat. Hanya orang berilmu yang akan memahami situasi. Hanya pemikir sahaja yang akan tahu jalan keluar atau titik tengah. Biasanya, seorang pemikir dia mudah menerima dna menghadam. Tapi, tidak bagi orang yang malas berfikir. Hanya tahu menyerang tetapi tidak mahu memehami lawan. Ini bahaya!
Tidak. Debat jika didalami betul-betul bukan sekadar satu sesi serang menyerang. Ia bukan sekadar adegan bangkang membangkang. Sebenarnya ia lebih ruang suara kedua-dua pihak berlainan ideologi.

bersambung…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s