3 Tips Membaca Buku

Membaca memberi isi kepada jiwa. Jika anda sudah rasa kosong (baca bosan) dengan perkara yang anda buat, bacalah buku. Buku jenis apa pun tak kisah. Melalui pembacaan ia dapat mengelakkan diri daripada rasa menyampah.

Jadi, apa yang patut anda buat?

Sumber: Facebook Zalila Isa

1) Pilih Kaver Yang Menarik

Pilih kaver dan isi yang menarik. Lihat rekaan luar buku. Pastikan ia memikat anda. Walaupun orang selalu cakap jangan nilai buku kerana luarannya. Tapi, ini bukan soal menilai. Sekarang soal memilih. Mesti mau lihat kaver. Kaver yang baik menunjukkan kesungguhan penulis buku. Melihat isi pula saya ambil tips dari Adi Helmi. Katanya, kalau nak lihay isi buku yang baik, buka secara rawak kemudian baca. Kalau bacaan itu menarik, maka isinya pasti menarik. Sesuai dengan citarasa sendiri. Bukan orang lain.

2) Lihat Isi Kandungan

Membaca kesuluruhan iso kandungan membantu anda untuk memetakan bacaan. Ia berfungsi sebagai peta minda supaya anda tahu ke mana arah bacaan. Dan mengelakkan anda mengantuk.

3) Baca Prakata (Jika Ada)

Di sinilah ringkasan cerita keseluruhan buku. Biasanya buku ilmiah mesti ada. Jarang ada pada novel. Buku antologi pula sesetengahnya ada. Kemudian barulah baca isi.

Ini baru sebahagian tips. Ada lagi nanti saya kongsi. Buat masa ni cukup tiga dahulu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s